pondělí 6. dubna 2015

Segedínský guláš se sójovým masem a karlovarským knedlíkem

segedínský guláš se sójovým masem a karlovarským knedlíkem
Ingredience:
  • sójové kostky
  • 1/2 sáčku kyselého zelí
  • 150 ml smetany
  • 3 lžíce polohrubé mouky
  • řepkový olej
  • 2 větší stroužky česneku
  • 1 cibule
  • 4 bobkové listy
  • 1 lžička drceného kmínu
  • mletá sladká paprika (dle chuti)
  • sůl
  • 3 rohlíky
  • 3 vejce
  • 200 g hrubé mouky
  • 250 ml mléka
  • muškátový květ
  • petrželka
Postup:
Na oleji osmahneme cibuli, přidáme uvařené sójové kostky, sůl a kmín a smažíme za stálého míchání asi 3 minuty, pak posypeme paprikou a zalijeme vodou (záleží kolik omáčky chcete, zhruba litr vody je na 4 porce). Přidáme bobkové listy a chvíli vaříme. Pak přidáme mírně nasekané kyselé zelí a vaříme dalších 15 minut do změknutí zelí. Nasucho opraženou mouku smícháme se smetanou a guláš zahustíme. Dochutíme prolisovaným česnekem a za občasného míchání povaříme 5 minut a odstavíme. Jako přílohu můžeme zvolit karlovarský knedlík.
Bílé pečivo nakrájíme na kostičky a navlhčíme mlékem. Vejce si rozdělíme na žloutky a bílky, do žloutků přidáme mléko, špetku muškátového květu, sůl, hrubou mouku a vytvoříme hladké lité těstíčko. Do nakrájených kostiček přidáme nasekanou čerstvou petrželku a těstíčko. Lehce vše promícháme, na konec opravdu opatrně vmícháme sníh z ušlehaných bílků. Připravené knedlíkové těsto tvarujeme pomocí potravinářské folie do tvaru knedlíku. Folii na několika místech propíchneme opatrně vidličkou. Karlovarské knedlíky vkládáme do vroucí vody a vaříme zhruba 20 minut. Tip: Pokud obalíme knedlíky ve dvou vrstvách fólie, aby knedlík lépe držel tvar, vaříme knedlíky 30 minut a v polovině času můžeme otočit.

1 komentář:

  1. Ja si vajce nedám rozdeliť!

    Správne má byť:
    Vajce rozdelíme ...

    Otázka:
    Aké množstvo je 0,5 sáčku kyslej kapusty?
    Neuvádzate o aký sáček sa jedná.

    OdpovědětVymazat