koprová omáčka s bramborem |
Ingredience:
- 1 kelímek smetany ke šlehání
- 500 litru plnotučného mléka
- 3 lžíce přepuštěného másla
- 3 lžíce řepkového oleje
- 5 lžic hladké mouky
- 500 ml vývaru
- čerstvý kopr
- ocet
- sůl
- pepř
- třtinový cukr
- vejce natvrdo
- vařené brambory
Postup:
Kopr omyjeme, odkrojíme hrubé stonky a v mixéru nasekáme. Mléko a smetanu si vyndáme, aby měly pokojovou teplotu. V hrnci si rozehřejeme přepuštěné máslo s trochou oleje. Vmícháme do něj hladkou mouku a připravíme světlou jíšku. Do ní vmícháme část kopru a vlijeme horký vývar. Důležité je jíšku rychle a důkladně míchat. Pak vše vaříme, dokud se nerozvaří případné hrudky.
Základ koprové omáčky odstavíme a necháme asi 5 minut odpočívat. Pak do něj pomalu vléváme mléko. Pokud je omáčka příliš řídká, rozmícháme ve smetaně trochu hladké mouky a vlijeme ji do omáčky. Pokud je hustota dostatečná, vlijeme smetanu samotnou. Do koprové omáčky vmícháme zbylý kopr a přivedeme ji k varu. Nakonec omáčku podle chuti osolíme, lehce opepříme a ochutíme třtinovým cukrem a octem. Koprovou omáčku podáváme s bramborem a vejcem, popřípadě s knedlíkem.
Žádné komentáře:
Okomentovat