úterý 21. dubna 2015

Koprová omáčka s bramborem

Opět přináším nějakou tu českou klasiku. Ačkoliv hodně z nás o koprové omáčce nemůže ani slyšet kvůli školním jídelnám, tato verze vám určitě zachutná :-)
koprová omáčka s bramborem

Ingredience:
  • 1 kelímek smetany ke šlehání
  • 500 litru plnotučného mléka
  • 3 lžíce přepuštěného másla
  • 3 lžíce řepkového oleje
  • 5 lžic hladké mouky
  • 500 ml vývaru
  • čerstvý kopr
  • ocet
  • sůl
  • pepř
  • třtinový cukr
  • vejce natvrdo
  • vařené brambory

Postup:
Kopr omyjeme, odkrojíme hrubé stonky a v mixéru nasekáme. Mléko a smetanu si vyndáme, aby měly pokojovou teplotu. V hrnci si rozehřejeme přepuštěné máslo s trochou oleje. Vmícháme do něj hladkou mouku a připravíme světlou jíšku. Do ní vmícháme část kopru a vlijeme horký vývar. Důležité je jíšku rychle a důkladně míchat. Pak vše vaříme, dokud se nerozvaří případné hrudky.
Základ koprové omáčky odstavíme a necháme asi 5 minut odpočívat. Pak do něj pomalu vléváme mléko. Pokud je omáčka příliš řídká, rozmícháme ve smetaně trochu hladké mouky a vlijeme ji do omáčky. Pokud je hustota dostatečná, vlijeme smetanu samotnou. Do koprové omáčky vmícháme zbylý kopr a přivedeme ji k varu. Nakonec omáčku podle chuti osolíme, lehce opepříme a ochutíme třtinovým cukrem a octem. Koprovou omáčku podáváme s bramborem a vejcem, popřípadě s knedlíkem.

Žádné komentáře:

Okomentovat