úterý 5. května 2015

Sýrovo-pórková polévka

sýrovo-pórková polévka
Ingredience:
  • pórek
  • 100 g ementál
  • 1 cibule
  • trochu másla
  • bílé víno
  • zeleninový vývar
  • bílé pečivo
  • tymián
  • pepř
  • sůl
Postup:
V hrnci necháme rozpustit lžíci másla, přihodíme na jemno nakrájenou cibuli a pórek nakrájený na půlkolečka, osolíme, opepříme, přihodíme pár lístků tymiánu, promícháme a pod pokličkou necháme zhruba 10 až 15 minut změknout.
Mezitím si připravíme krutony a do misky nastrouháme ementál na jemnějším struhadle. Na krutony stačí pokrájet na kostičky bílý chleba nebo rohlík a osmahnout na pánvičce. Můžeme přidat i kousek másla, krutony pak lépe voní i chutnají. 
Jakmile pórek s cibulí změknou, zalijeme je bílým vínem a alkohol necháme odpařit. Pak základ zalijeme dobrým vývarem a necháme provařit. Poté polévku stáhneme a po částech v ní rozpustíme nastrouhaný ementál. Už ji nevařte, to stačí aby se sýr nerozpadl do nevzhledných cucků. A můžeme servírovat i s opečenými krutony.

Žádné komentáře:

Okomentovat