sýrovo-pórková polévka |
- pórek
- 100 g ementál
- 1 cibule
- trochu másla
- bílé víno
- zeleninový vývar
- bílé pečivo
- tymián
- pepř
- sůl
Postup:
V hrnci necháme rozpustit lžíci másla, přihodíme na jemno nakrájenou cibuli a pórek nakrájený na půlkolečka, osolíme, opepříme, přihodíme pár lístků tymiánu, promícháme a pod pokličkou necháme zhruba 10 až 15 minut změknout.
Mezitím si připravíme krutony a do misky nastrouháme ementál na jemnějším struhadle. Na krutony stačí pokrájet na kostičky bílý chleba nebo rohlík a osmahnout na pánvičce. Můžeme přidat i kousek másla, krutony pak lépe voní i chutnají. V hrnci necháme rozpustit lžíci másla, přihodíme na jemno nakrájenou cibuli a pórek nakrájený na půlkolečka, osolíme, opepříme, přihodíme pár lístků tymiánu, promícháme a pod pokličkou necháme zhruba 10 až 15 minut změknout.
Jakmile pórek s cibulí změknou, zalijeme je bílým vínem a alkohol necháme odpařit. Pak základ zalijeme dobrým vývarem a necháme provařit. Poté polévku stáhneme a po částech v ní rozpustíme nastrouhaný ementál. Už ji nevařte, to stačí aby se sýr nerozpadl do nevzhledných cucků. A můžeme servírovat i s opečenými krutony.
Žádné komentáře:
Okomentovat