sobota 31. ledna 2015

Zapečené brambory se špenátem

Ačkoliv špenát neobsahuje zázračné množství železa (koncem 19. století totiž došlo omylem k posunu desetinné čárky a celé generace věřily, že špenát je nenahraditelným zdrojem tohoto kovu - neobsahuje tedy 30 mg železa ale 3 mg), obsahuje však značně množství bílkovin, dále mnoho minerálních látek zejména draslík, vápník a fosfor a je také bohatý na betakaroten, vitamin A, C a některé ze skupiny vitaminů B.
zapečené brambory se špenátem

Ingredience:
  • 1 kg brambor
  • 2 balení čerstvého nebo mraženého špenátu
  • 1 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 100 ml smetany
  • 1 uzené tofu
  • olivový olej
  • sůl
  • pepř

Postup:
Brambory nakrájené na tlustší plátky uvaříme v osolené vodě. Na olivovém oleji
osmahneme nakrájenou cibulku a česnek. Přidáme špenát a chvíli podusíme. Nakonec ochutíme trochou soli a pepře. Do pekáčku vymazaného olivovým olejem pokládáme na dno nejdříve brambory, na ně špenát a znova brambory. Vše zalijeme smetanou a dáme péct na 200°C na 20 - 25 minut. Zhruba 10 minut před koncem pečení ještě posypeme brambory nastrouhaným uzeným tofu a dopečeme dozlatova.

Žádné komentáře:

Okomentovat