úterý 27. ledna 2015

Celerové hranolky

Celer je velice zdravá zelenina, jeho listy obsahují vitamín A a kořeny jsou bohatým zdrojem vitamínů B1, B2, B6 a C, draslíku, kyseliny listové, hořčíku, vápníku, železa, fosforu, sodíku a mnoha aminokyselin. Celer chutná výborně jak syrový, tak vařený, smažený či pečený. Jeho výhodou je, že při vysokých teplotách neztrácí vitamíny jako tomu je u ostatních druhů zeleniny.
Celerové hranolky se dají jíst samotné s dipem, ale výborně se také hodí jako příloha v podstatě k čemukoliv.
celerové hranolky
Ingredience:
  • 1 celer
  • olivový olej
  • směs koření, které máte rádi (paprika, sušený česnek, kari, ...)
  • sůl
Postup:
Celer oloupeme a nakrájíme na plátky, ze kterých pak uděláme silné hranolky (celer pečením ztratí objem). Hranolky dáme do mísy a promícháme s olivovým olejem a kořením tak, aby všechny hranolky byly alespoň z části obalené kořením.
Hranolky rozprostřeme na plech a vložíme do trouby předehřáté na 200°C a pečeme zhruba 35 - 40 minut do změknutí.

Žádné komentáře:

Okomentovat