Celer je velice zdravá zelenina, jeho listy obsahují vitamín A a kořeny jsou bohatým zdrojem vitamínů B1, B2, B6 a C, draslíku, kyseliny listové, hořčíku, vápníku, železa, fosforu, sodíku a mnoha aminokyselin. Celer chutná výborně jak syrový, tak vařený, smažený či pečený. Jeho výhodou je, že při vysokých teplotách neztrácí vitamíny jako tomu je u ostatních druhů zeleniny. Celerové hranolky se dají jíst samotné s dipem, ale výborně se také hodí jako příloha v podstatě k čemukoliv. |
celerové hranolky |
Ingredience:
- 1 celer
- olivový olej
- směs koření, které máte rádi (paprika, sušený česnek, kari, ...)
- sůl
Celer oloupeme a nakrájíme na plátky, ze kterých pak uděláme silné hranolky (celer pečením ztratí objem). Hranolky dáme do mísy a promícháme s olivovým olejem a kořením tak, aby všechny hranolky byly alespoň z části obalené kořením.
Hranolky rozprostřeme na plech a vložíme do trouby předehřáté na 200°C a pečeme zhruba 35 - 40 minut do změknutí.
Hranolky rozprostřeme na plech a vložíme do trouby předehřáté na 200°C a pečeme zhruba 35 - 40 minut do změknutí.
Žádné komentáře:
Okomentovat