sobota 31. ledna 2015

Cizrna na kari s jogurtem

Cizrna má zastoupení téměř všech vitamínů a minerálních látek, obsahuje hodně železa, vysoké procento vápníku, hořčíku a i manganu. Má také vysoký obsah zdravých tuků a vlákniny a je výborným zdrojem rostlinných bílkovin.
Před samotným vařením je potřeba cizrnu namočit minimálně na 8 hodin, ale je daleko lepší ji nechat 1–2 dny naklíčit, tímto naklíčením se následně po vaření velmi zlepší chuť cizrny i její stravitelnost. Nadýmání se dá předejít i tím, že cizrnu (ale i ostatní luštěniny) vaříme s bylinkami jako je bazalka, oregano, bobkový list nebo majoránka. 
cizrna na kari s jogurtem

Ingredience:
  • 300 g suché cizrny
  • 2 bobkové listy
  • 1 pórek
  • trochu olivového oleje
  • kari
  • sůl
  • 1 bílý jogurt
  • rýže




Postup:

Suchou cizrnu den předem namočíme do vody. Druhý den ji slijeme, zalijeme znovu vodou a uvaříme ji se dvěma bobkovými listy doměkka. Nesolíme a slijeme (doporučuji cizrnu
vařit zhruba 1,5 - 2 hodiny).Pórek nakrájíme na půlkolečka. V hlubší pánvi nebo hrnci rozpálíme trochu oleje, na kterém krátce orestujeme kari, aby se uvolnila chuť a vůně. Přidáme pórek, promícháme, osolíme, podlijeme vodou a dusíme doměkka, voda by se neměla úplně vyvařit.Hotový pórek rozmixujeme dohladka. Vmícháme jogurt a cizrnu a necháme prohřát. Podáváme s rýží.

Žádné komentáře:

Okomentovat