Klasické italské rizoto, které je ozvláštněno ztraceným vejcem, musí nadchnout každého.
pórkové rizoto s vejcem |
Ingredience:
- 1 hrnek rýže
- 1 dl bílého vína
- voda
- cibule
- pórek
- 2 vejce
- ocet
- parmezán
- máslo
- sůl
- pepř
Postup:
V hrnci rozehřejeme olivový olej, orestujeme na něm na drobno nakrájenou cibuli. Z bílé části pórku nakrájíme kolečka a vhodíme k cibuli do hrnce a necháme zesklovatět. Poté k zelenině přisypeme rýži a chvilku orestujeme, aby se všechna zrnka obalila tukem.
Osolíme, opepříme a zalijeme bílým vínem. Až se alkohol vypaří, můžeme rýži zalít vodou. Vodu necháme pomalu vařit, jakmile se tekutina odpaří, opět trošku přilijeme a postup opakujeme do té doby, než bude rýže „al dente“, tzv. na skus. Hrnec pak stáhneme z ohně, přidáme nastrouhaný parmezán a vmícháme kousek másla. V jiném kastrůlku přivedeme vodu k varu, kápneme do ní trochu octa a vyklopíme do ní vejce (žloutek se díky octu krásně obalí bílkem). Vejce vyndejte, jakmile bílek ztuhne, žloutek bude stále tekutý. Na talíř naservírujeme rizoto, navrch položíme ztracené vejce, dochutíme solí, pepřem a parmezánem.
Osolíme, opepříme a zalijeme bílým vínem. Až se alkohol vypaří, můžeme rýži zalít vodou. Vodu necháme pomalu vařit, jakmile se tekutina odpaří, opět trošku přilijeme a postup opakujeme do té doby, než bude rýže „al dente“, tzv. na skus. Hrnec pak stáhneme z ohně, přidáme nastrouhaný parmezán a vmícháme kousek másla. V jiném kastrůlku přivedeme vodu k varu, kápneme do ní trochu octa a vyklopíme do ní vejce (žloutek se díky octu krásně obalí bílkem). Vejce vyndejte, jakmile bílek ztuhne, žloutek bude stále tekutý. Na talíř naservírujeme rizoto, navrch položíme ztracené vejce, dochutíme solí, pepřem a parmezánem.
Žádné komentáře:
Okomentovat