sobota 31. ledna 2015

Salát z mrkvovo-jablečných nudlí s křupavým sezamovým tofu

Takto připravené přírodní tofu díky marinádě chytne jedinečnou lehce nasládlou chuť.
křupavé sezamové tofu s mrkvovo-jablečným salátem

Ingredience:
dresink:
  • kousek zázvoru
  • 3 lžíce jablečného octa
  • 2 lžičky třtinového cukru
  • 1 lžíce sezamového oleje
  • 6 lžic řepkového oleje
  • 1/2 lžičky směsi pěti koření
  • sůl
  • pepř



sezamové tofu:
  • 1 balení přírodního tofu
  • 100 ml sójové omáčky
  • 1 lžíce javorového sirupu
  • 2 lžíce sezamového oleje

salát:
  • 2-3 lžíce sezamových semínek
  • 500 g mrkve
  • 3 kyselejší jablka
  • 4 lžíce citrónové šťávy
  • čerstvý koriandr (lze vynechat)

Postup:
Příprava na dresink - zázvor oloupeme a nastrouháme na jemno. Jablečný ocet, třtinový cukr, sezamový a řepkový olej spolu se dvěma lžícemi vody zamícháme metličkou. Dochutíme směsí pěti koření, pepřem a solí a necháme stát.
Tofu osušíme ubrouskem a nakrájíme na plátky. Sójovou omáčku smícháme s javorovým sirupem a plátky tofu v ní asi 15 minut marinujeme. V půlce času marinování tofu obrátíme.
Mezitím v pánvi bez oleje dozlatova orestujeme sezamová semínka, přesypeme je do malé mističky a necháme vychladnout. 
Mrkev oloupeme, a pak z mrkve a jablek škrabkou okrajujeme dlouhé proužky, které vypadají jako nudle či špagety. V míse smícháme jablečné proužky s mrkvovými, zakápneme citrónovou šťávou a necháme stát. 
V pánvi zahřejeme sezamový olej a okapané tofu na něm na mírném ohni ze všech stran opečeme. Opečené kousky necháme na ubrousku okapat. Jablečno-mrkvový salát v míse smícháme spolu s dresinkem a spolu s tofu naložíme na talíř. Podáváme zakápnuté trochou dresinku a posypané sezamem, popřípadě i koriandrem. Ideální přílohou je v tomto případě vařená rýže.

Žádné komentáře:

Okomentovat