Takto připravené přírodní tofu díky marinádě chytne jedinečnou lehce nasládlou chuť.
![]() |
křupavé sezamové tofu s mrkvovo-jablečným salátem |
Ingredience:
dresink:
- kousek zázvoru
- 3 lžíce jablečného octa
- 2 lžičky třtinového cukru
- 1 lžíce sezamového oleje
- 6 lžic řepkového oleje
- 1/2 lžičky směsi pěti koření
- sůl
- pepř
sezamové tofu:
- 1 balení přírodního tofu
- 100 ml sójové omáčky
- 1 lžíce javorového sirupu
- 2 lžíce sezamového oleje
salát:
- 2-3 lžíce sezamových semínek
- 500 g mrkve
- 3 kyselejší jablka
- 4 lžíce citrónové šťávy
- čerstvý koriandr (lze vynechat)
Postup:
Příprava na dresink - zázvor oloupeme a nastrouháme na jemno. Jablečný ocet, třtinový cukr, sezamový a řepkový olej spolu se dvěma lžícemi vody zamícháme metličkou. Dochutíme směsí pěti koření, pepřem a solí a necháme stát.
Tofu osušíme ubrouskem a nakrájíme na plátky. Sójovou omáčku smícháme s javorovým sirupem a plátky tofu v ní asi 15 minut marinujeme. V půlce času marinování tofu obrátíme.
Mezitím v pánvi bez oleje dozlatova orestujeme sezamová semínka, přesypeme je do malé mističky a necháme vychladnout.
Mrkev oloupeme, a pak z mrkve a jablek škrabkou okrajujeme dlouhé proužky, které vypadají jako nudle či špagety. V míse smícháme jablečné proužky s mrkvovými, zakápneme citrónovou šťávou a necháme stát.
V pánvi zahřejeme sezamový olej a okapané tofu na něm na mírném ohni ze všech stran opečeme. Opečené kousky necháme na ubrousku okapat. Jablečno-mrkvový salát v míse smícháme spolu s dresinkem a spolu s tofu naložíme na talíř. Podáváme zakápnuté trochou dresinku a posypané sezamem, popřípadě i koriandrem. Ideální přílohou je v tomto případě vařená rýže.
Žádné komentáře:
Okomentovat