V seriálu Simpsonovi sice zemřel Homer snědením brokolice a doktor pak při zkoumání těla prohlásil, že je brokolice jednou z nejsmrtelnějších rostlin na světě, ale ve skutečnosti obsahuje mnoho důležitých látek potřebné pro naše tělo. Především vitamin C, vitamin B2, beta-karoten, kyselinu listovou (B9), železo, vlákniny a minerální látky jako draslík, vápník, fosfor a síru. Při požívání brokolice dochází k povzbuzení imunitního systému, zlepšení trávení a podpoře metabolismu, pomáhá také při poruchách spánku a menstruačních bolestech.
Zkuste tento jednoduchý recept na lasagne s brokolicí a mrkví.
Zkuste tento jednoduchý recept na lasagne s brokolicí a mrkví.
brokolico-mrkvové lasagne |
Ingredience:
- lasagne
- 500 g mrkve
- 500 g borokolice
- 2 vejce
- 2 žloutky
- 150 g zakysané smetany
- sůl
- pepř
- strouhaný muškátový oříšek
- 20 g másla
- 1 lžíce hladké mouky
- 400 ml mléka
- šťáva z 1 citrónu
- 100 g nivy (dá se použít i jiný sýr na posypání)
Postup:
Mrkev očistíme, nakrájíme na kolečka a vaříme ji v osolené vodě 15 minut. Brokolici očistíme, rozdělíme na růžičky, košťál nakrájíme na plátky a vaříme v osolené vodě asi 10 minut. Mrkev i brokolici necháme odděleně okapat a každou zvlášť rozmixujeme na jemnou kaši. Potom do každé zeleniny vmícháme 1 vejce, 1 žloutek a 75 g zakysané smetany. Ochutíme solí, pepřem a nastrouhaným muškátovým oříškem.
Dále připravíme bešamelovou omáčku. Necháme rozpustit máslo a zpěníme v něm mouku. Za stálého míchání zalijeme mlékem a necháme provařit. Ochutíme citrónovou šťávou, osolíme a opepříme.
Polovinu bešamelové omáčky nalijeme do zapékací mísy a pokryjeme těstovinami. Na ně pak rozetřeme pyré z brokolice, pokryjeme těstovinami, rozetřeme mrkvovou kaši a pokryjeme těstovinami, které zalijeme zbytkem bešamelové omáčky. Nakrájíme sýr na kousky, poklademe jimi povrch pokrmu a pečeme v předehřáté troubě na 200°C asi 45 minut. Takto připravené lasagne chutnají dobře i zastudena.
Dále připravíme bešamelovou omáčku. Necháme rozpustit máslo a zpěníme v něm mouku. Za stálého míchání zalijeme mlékem a necháme provařit. Ochutíme citrónovou šťávou, osolíme a opepříme.
Polovinu bešamelové omáčky nalijeme do zapékací mísy a pokryjeme těstovinami. Na ně pak rozetřeme pyré z brokolice, pokryjeme těstovinami, rozetřeme mrkvovou kaši a pokryjeme těstovinami, které zalijeme zbytkem bešamelové omáčky. Nakrájíme sýr na kousky, poklademe jimi povrch pokrmu a pečeme v předehřáté troubě na 200°C asi 45 minut. Takto připravené lasagne chutnají dobře i zastudena.
Žádné komentáře:
Okomentovat