středa 28. ledna 2015

Brokolico-mrkvové lasagne

V seriálu Simpsonovi sice zemřel Homer snědením brokolice a doktor pak při zkoumání těla prohlásil, že je brokolice jednou z nejsmrtelnějších rostlin na světě, ale ve skutečnosti obsahuje mnoho důležitých látek potřebné pro naše tělo. Především vitamin C, vitamin B2, beta-karoten, kyselinu listovou (B9), železo, vlákniny a minerální látky jako draslík, vápník, fosfor a síru. Při požívání brokolice dochází k povzbuzení imunitního systému, zlepšení trávení a podpoře metabolismu, pomáhá také při poruchách spánku a menstruačních bolestech.
Zkuste tento jednoduchý recept na lasagne s brokolicí a mrkví.
brokolico-mrkvové lasagne
Ingredience:
  • lasagne
  • 500 g mrkve
  • 500 g borokolice
  • 2 vejce
  • 2 žloutky
  • 150 g zakysané smetany
  • sůl
  • pepř
  • strouhaný muškátový oříšek
  • 20 g másla
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 400 ml mléka
  • šťáva z 1 citrónu
  • 100 g nivy (dá se použít i jiný sýr na posypání)
Postup:
Mrkev očistíme, nakrájíme na kolečka a vaříme ji v osolené vodě 15 minut. Brokolici očistíme, rozdělíme na růžičky, košťál nakrájíme na plátky a vaříme v osolené vodě asi 10 minut. Mrkev i brokolici necháme odděleně okapat a každou zvlášť rozmixujeme na jemnou kaši. Potom do každé zeleniny vmícháme 1 vejce, 1 žloutek a 75 g zakysané smetany. Ochutíme solí, pepřem a nastrouhaným muškátovým oříškem.
Dále připravíme bešamelovou omáčku. Necháme rozpustit máslo a zpěníme v něm mouku. Za stálého míchání zalijeme mlékem a necháme provařit. Ochutíme citrónovou šťávou, osolíme a opepříme. 
Polovinu bešamelové omáčky nalijeme do zapékací mísy a pokryjeme těstovinami. Na ně pak rozetřeme pyré z brokolice, pokryjeme těstovinami, rozetřeme mrkvovou kaši a pokryjeme těstovinami, které zalijeme zbytkem bešamelové omáčky. Nakrájíme sýr na kousky, poklademe jimi povrch pokrmu a pečeme v předehřáté troubě na 200°C asi 45 minut. Takto připravené lasagne chutnají dobře i zastudena.

Žádné komentáře:

Okomentovat