lívance z červené řepy |
Ingredience:
- 2-3 malé vařené řepy
- 1,5-2 hrnky mléka
- 2 hrnky hladké mouky
- 1,5 lžičky prášku do pečiva
- sůl
- 1 vanilkový cukr
- 2-3 lžíce moučkového cukru
- 50 g rozpuštěného másla
- 2 vejce
- 1 kelímek zakysané smetany
- kompot
- javorový sirup
- olej
Postup:
Oloupané řepy nadrobno nakrájíme a rozmixujeme s částí mléka. Mouku nasypeme do mísy a promícháme s práškem do pečiva a špetkou soli, přidáme vanilkový a cukr. Pyré z řepy promícháme se zbylým mlékem, přimícháme rozpuštěné máslo, vejce a suché přísady.
Těsto zamícháme vařečkou nebo lžící, drobné žmolky mouky nevadí (z našlehaného a přemíchaného těsta by byly lívance gumové). Připravené těsto necháme odležet půl hodiny při pokojové teplotě. Na pánvi potřené olejem smažíme postupně větší lívance, ještě teplé je servírujeme s kompotem a šlehačkou, případně s javorovým sirupem a zakysanou smetanou.
Těsto zamícháme vařečkou nebo lžící, drobné žmolky mouky nevadí (z našlehaného a přemíchaného těsta by byly lívance gumové). Připravené těsto necháme odležet půl hodiny při pokojové teplotě. Na pánvi potřené olejem smažíme postupně větší lívance, ještě teplé je servírujeme s kompotem a šlehačkou, případně s javorovým sirupem a zakysanou smetanou.
Žádné komentáře:
Okomentovat